LEGO® SERIOUSPLAY®

LEGO SERIOUS PLAY Nederland
LEGO SERIOUS PLAY methode

Wij zijn lid van het LSP magazine, lees hier meer.

Wat is Lego Serious Play?

De LEGO SERIOUS PLAY methode is intern ontwikkeld binnen het succesvolle bedrijf LEGO, ten behoeve van hun eigen strategievorming. In 1994 toen de eigenaar en CEO Kjeld Kirk Kristiansen en het leadershipteam voor een uitdaging stonden, na zo’n 20 jaar succes, waren er toch een aantal trends die zij niet konden en mochten negeren. Dit was namelijk de periode dat videogames hun intrede deden en kinderen op andere manieren gingen spelen en dat begonnen ze te merken. Uit noodzaak moest er een nieuwe strategie komen voor het succesvolle LEGO bedrijf. Dit was het moment, dat Kjeld Kirk Kristiansen ontdekte dat hij niet tevreden was over de manier waarop zij hun strategieën ontwikkelden. Met een product dat draait om de kracht van de verbeelding, was hij dan ook niet tevreden over het ontbreken van deze verbeeldingskracht in hun eigen boardroom. Met de overtuiging dat ‘een strategie iets is dat je doorleeft en niet iets dat je wegschrijft in een document’ ontwikkelde in de 7 daarop volgende jaren de ‘LSP methode’ in samenwerking met twee professoren van de IMD business school in Lausanne. Ruim 20 jaar later was de LSP methode af en zoals we hem vandaag de dag kennen, in 2014 werd het onderdeel van de LEGO Foundation en voorgoed gedeeld met de rest van de wereld.

Wat is DE Lego Serious Play METHODE?

De LSP methode is een communicatie middel dat gezien kan worden als een taal. Het gaat over de modellen die worden gebouwd en niet over de individuen die ze maken. Het is een taal die het ‘onderbuik gevoel’ een spreekbuis geeft en door het werken met je handen andere hersenverbindingen bewerkstelligd. Weetje: jouw handen staan voor 70-80% in verbinding met jouw hersenen, we zijn geëvolueerd om met onze handen te werken. Het klinkt misschien gek, maar je weet meer dan je denkt dat je weet. Onze ratio wordt vaak overschat en de rest van ons brein daarmee onderschat. Het combineren van verschillende denkwijzen is daarom ook erg waardevol. Help je brein een handje en begin met bouwen, kennis en inzicht zullen ter plekke ontstaan en verhalen zullen zich vormen terwijl jij ze bouwt. In het kort, jouw innerlijke dialoog komt tot rust terwijl je antwoorden aan het formuleren bent op lastige (zakelijke) vraagstukken. De methode is ook nog eens zo ontwikkeld dat je per vraag aan de slag gaat, waarna een moment van delen met de groep volgt, met tot slot een kort reflectie moment om te checken of iedereen het goed heeft begrepen, dit noemen wij het ‘Core Process’. 

Lees hier meer over onze Lego Serious Play Workshops

DE KRACHT VAN METAFOREN

Tijdens een Lego Serious Play sessie draait het niet om de stenen die je gebruikt bij het bouwen, of dat je dat goed of mooi kunt, maar om wat je bouwt en waar het voor staat. Over het verhaal dat je creëert en daarmee laat zien. Je praat in metaforen en hoe uitgebreider het model, hoe meer er sprake is van een verhaal. Wetenschappelijk is de kracht van het gebruik van metaforen uitvoerig onderzocht, een conclusie is dat dit leidt tot radicaal nieuwe wijze om dingen te begrijpen. Een manier om meer lading te geven aan een omschrijving van de realiteit, omdat je er emotie en perspectief beter in kunt verwerken. Met de mogelijkheid om deze op een dieper niveau te bevragen. 

HET ‘FLOW‘ PRINCIPE

Jouw Lego Serious Play facilitator zorgt ervoor dat je aan de slag gaat met uitdagingen op maat. De LSP methode is gebaseerd op het ‘flow principe’. Je kent het wel, het gevoel dat alles op rolletjes gaat, je zit er lekker in en bent zo geconcentreerd bezig, dat je de tijd en ruimte om je heen even vergeet. Kon elke dag maar zo zijn denk je dan …  Maar wat gebeurt er dan? Er gebeurt een hoop, maar theoretisch gezien, ben jij bezig met een uitdaging op maat, als een uitdaging namelijk te moeilijk is ervaar je stress en gevoelens van angst, is hij te makkelijk ga je je vervelen, daartussenin zit je precies goed! En jouw LSP facilitator zorgt ervoor dat jij gedurende de sessie lekker binnen deze flow-line blijft, met als resultaat effectief leren en welzijn. Je voelt je kei-lekker! Denk maar eens aan het volgende als ik jouw vraag “Waar sta jij over vijf jaar?”, is harstikke lastig om te beantwoorden. Knip je deze vraag op in enkele subvragen en het pad, waar jij over vijf jaar wilt staan, ontvouwt zich gemakkelijker op basis van bijv. jouw kernwaardes, interesses en passies. Je kunt de LSP sessie dan ook zien als ’treasure hunt’, bij elke vraag kom je een stukje dichter bij de schat, oftewel het antwoord op jouw vraag. 

BETEKENIS VAN PLAY

Er wordt te weinig gespeeld en zeker in ons volwassen leven en dat is echt zonde. Want spel en spelen is noodzakelijk voor onze ontwikkeling, dat geldt voor individuen en teams. Het gaat over hoe wij zijn groot geworden en hoe we onszelf op een efficiënte en effectieve wijze hebben ontwikkeld. Vraag jezelf maar eens af, hoe vaak speel jij nog? en hoe vaak speel jij op kantoor? Maar is er dan helemaal niks overgebleven van spel en spelen? Zeker wel, er zijn nog steeds beroepsgroepen, waarin dit zo verankerd is, dat het niet eens wordt bevraagd. denk aan: het leger die zich voorbereidt op potentiële aanvallen d.m.v. war games, architecten die maquettes bouwen, piloten die oefenen in de flight simulator, scenario planning consultants die zich in verschillende toekomsten verdiepen, maar ook de finance afdeling die zich een voorstelling moet maken over wat er financieel binnenkomt en uitgaat aan de hand van financiële richtlijnen en daar een solide plan voor maakt. Kortom, verschillende beroepsgroepen die wel degelijk gebruik maken van spel principes. 

Lees hier meer over onze Lego Serious Play Workshops

Bewegende lego blokjes die fun uitbeelden dmv vrolijk rondspringen

“IF I WERE TO WISH FOR ANYTHING I SHOULD NOT WISH FOR WEALTH AND POWER, BUT FOR THE PASSIONATE SENSE OF WHAT CAN BE, FOR THE EYE WHICH SEES THE POSSIBLE. WHAT WINE IS SO SPARKLING AND INTOXICATING AS POSSIBILITY”

 – Søren Kierkegaard